Foreningen / August 2017

August 2017

 
Tine Gam Aschenbrenner
Tekstil i europæisk forhistorie –
fra stenalder til jernalder
Skal gletsjermumien Ötzi på catwalken ? Og hvis ikke, hvorfor? Hvor er alle trøjerne fra pælebygningskulturen ? Og hvad skete der i timen før Egtvedpigen blev udgravet? Hvis du har ligget vågen om natten og grublet over sådanne spørgsmål, så er her muligheden for en form for opklaring. Vi kigger på tekstilfund, redskaber og hvordan fortidens mennesker selv illustrerede deres arbejde. Men vi skal også se på hvordan forskellige bevaringsforhold spiller en stor rolle for mængden og kvaliteten af de fundne genstande. Det er hamrende spændende ! Tine Gam Aschenbrenner arkæolog med hang til hårde facts (glas) og bløde stoffer.
Tine Gam Aschenbrenner, årgang 1962 er uddannet forhistorisk arkæolog fra Århus Universitet på speciale om glasteknologi, især glasperlefremstilling.
Tine siger om sig selv:
I 1994 flyttede jeg til det allersydligste Tyskland og bor dag lidt uden for Konstanz ved Bodensøen. Arbejdet med glas har jeg holdt fast ved, - det er i mine øjne et tekstilt håndværk, men i dette forum må jeg hellere out'e mig som strikker. Har strikket årssokker siden 1978 og så ellers trøjer, huer osv.
For et par år siden har vi fået etableret et lille lokalmuseum og jeg er med i bestyrelsen. Det omhandler den tidlige bondekultur, der for 6.000 år siden herskede rundt om Alperne. Mennesker boede (også) dengang tæt ved søen i huse bygget på pæle, deraf det tyske navn'Pfahlbaukultur'. De havde husdyr, bl.a. får og geder, og dyrkede tidlige hvedesorter, som emmer og enkorn samt hør.